Mielone

Karminadle z Nowej Wsi, czyli jak gotują w świetlicy

Grono wychowawczyń Świetlicy Środowiskowej wraz z paniami z Nowej Wsi, przy bardzo licznym udziale dzieci i młodzieży w listopadowe popołudnie przygotowywały śląskie potrawy. 12 listopada Świetlica przeobraziła się w wielką kuchnię z niezliczoną ilością kucharek i kucharzy.

Zapach świeżutkiego mielonego mięska zapowiadał regionalne karminadle (czyt. również kardinadle). Do tego „dymfowane i maszczone” (gniecione i okraszone tłuszczem) kartofle oraz kiszono kapusta. Całość nie tylko wyglądała wspaniale i zachęcająco, ale przede wszystkim smakowała każdemu z obecnych. Na deser przygotowano „kreple” czyli pączki z nadzieniem, które szybko znikały ze stołów.
Tym sposobem Świetlica Środowiskowa w Nowej Wsi pod kierownictwem mgr Agaty Kostki zaprezentowała swoje umiejętności regionalnej kuchni śląskiej.

Opublikuj Post w social media:

Zobacz najnowsze aktualności

Scroll Up
Zmień wielkość
Wysoki kontrast