Karminadle z Nowej Wsi, czyli jak gotują w świetlicy

Grono wychowawczyń Świetlicy Środowiskowej wraz z paniami z Nowej Wsi, przy bardzo licznym udziale dzieci i młodzieży w listopadowe popołudnie przygotowywały śląskie potrawy. 12 listopada Świetlica przeobraziła się w wielką kuchnię z niezliczoną ilością kucharek i kucharzy.

Zapach świeżutkiego mielonego mięska zapowiadał regionalne karminadle (czyt. również kardinadle). Do tego „dymfowane i maszczone” (gniecione i okraszone tłuszczem) kartofle oraz kiszono kapusta. Całość nie tylko wyglądała wspaniale i zachęcająco, ale przede wszystkim smakowała każdemu z obecnych. Na deser przygotowano „kreple” czyli pączki z nadzieniem, które szybko znikały ze stołów.
Tym sposobem Świetlica Środowiskowa w Nowej Wsi pod kierownictwem mgr Agaty Kostki zaprezentowała swoje umiejętności regionalnej kuchni śląskiej.

Opublikuj Post w social media:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Zobacz najnowsze aktualności

Zbiórka dla Mateusza

W ubiegłą niedzielę (tj. 15 września) podczas finałowego meczu żużlowego na Stadionie Miejskim W Rybniku zorganizowana została zbiórka publiczna na pomoc w leczeniu, rehabilitacji i

Czytaj więcej »

Partnerzy

Scroll Up
Zmień wielkość
Wysoki kontrast