Karminadle z Nowej Wsi, czyli jak gotują w świetlicy

Grono wychowawczyń Świetlicy Środowiskowej wraz z paniami z Nowej Wsi, przy bardzo licznym udziale dzieci i młodzieży w listopadowe popołudnie przygotowywały śląskie potrawy. 12 listopada Świetlica przeobraziła się w wielką kuchnię z niezliczoną ilością kucharek i kucharzy.

Zapach świeżutkiego mielonego mięska zapowiadał regionalne karminadle (czyt. również kardinadle). Do tego „dymfowane i maszczone” (gniecione i okraszone tłuszczem) kartofle oraz kiszono kapusta. Całość nie tylko wyglądała wspaniale i zachęcająco, ale przede wszystkim smakowała każdemu z obecnych. Na deser przygotowano „kreple” czyli pączki z nadzieniem, które szybko znikały ze stołów.
Tym sposobem Świetlica Środowiskowa w Nowej Wsi pod kierownictwem mgr Agaty Kostki zaprezentowała swoje umiejętności regionalnej kuchni śląskiej.

Opublikuj Post w social media:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Zobacz najnowsze aktualności

Partnerzy

Scroll Up
Zmień wielkość
Wysoki kontrast