Wieczorem 3 listopada w OSP Sumina miało miejsce spotkanie dwóch pokoleń, które miały wspólny cel – przygotować tradycyjne śląskie potrawy. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Przewodniczącą Gabrielą Porwoł podejmowały podczas tych niezwykłych warsztatów kulinarnych dzieci i młodzież z Suminy.
Wszyscy wspólnie przygotowywali rosół z makaronem, śląskie rolady, sos, kluski oraz „modro” kapusta. Na deser zaplanowano „szpajza”.
Szeroko uśmiechnięte buzie dzieci, co raz to bardziej przypudrowane mąką ziemniaczaną, a przy tym fachowe porady pań z KGW tworzyły swoisty klimat wieczoru. Unoszący się wspaniały zapach z minuty na minutę przybliżał czas degustacji potraw.
Starannie i wspólnie przygotowane potrawy smakowały wszystkim bez wyjątku wyglądając przy tym niesamowicie apetycznie.
Sumińskie warsztaty pokazały jak bardzo wiele potrafią już nawet małe dzieci i że śląskie tradycje kulinarne oraz regionalne nazewnictwo produktów i potraw nie jest im obce. Panie z KGW pokazały zaś jakim kunsztem kulinarnym dysponują i jakie dobre relacje panują pomiędzy nimi a młodszym pokoleniem.
Adam Wawoczny
Zadanie prowadzone przez STOWARZYSZENIE SUMINA NA RZECZ ODNOWY I ROZWOJU GÓRNEGO ŚLĄSKA w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu zadań związanych z promocją kultury, sztuki i tradycji regionalnych współfinansowane jest przez Gminę Lyski.