17 listopada dzimierskie Koło Gospodyń Wiejskich na czele z przewodniczącą Panią Łucją Skorupka spotkało się w miejscowej remizie strażackiej, aby wspólnie z dziećmi przystąpić do realizacji projektu kulinarnego Stowarzyszenia SUMINA.
Pieczołowicie i ze starannością dozowane składniki do garnka w niedługim czasie dały rezultat w postaci białego żuru z jajkiem i kiełbasą.
Rozbijanie mięsa zapowiadało rychłe przygotowanie kotletów schabowych, zaś zapach gotowanych warzyw zwiastował przygotowanie sałatki ziemniaczanej.
Dzieci z zainteresowaniem oraz dużym zaangażowaniem kształty się po kuchni bacznie przyglądając się swoim mamom, babciom oraz sąsiadkom, naśladując je bardzo sprawnie.
Dużym wzięciem wśród najmłodszych gospodyń cieszyło się robienie „oponek” z serowo-drożdżowego ciasta, które smażone na głębokim tłuszczu były doskonałą propozycją deseru.
Kiedy w piecu ogień nieco zelżał, a panie przyodziane w piękne stroje ludowe nakrywały do stołu od razu zrobiło się przy nim tłoczno od smakoszy i łasuchów. Każdy duży i mały był ciekaw jak smakują potrawy regionalne przygotowane w lokalnym wykonaniu.
Wszystko smakowało wybornie!
W Dzimierzu nie ma obaw o zachowanie tradycji kulinarnych zarówno wśród starszego jak i młodszego pokolenia.
Adam Wawoczny
Zadanie prowadzone przez STOWARZYSZENIE SUMINA NA RZECZ ODNOWY I ROZWOJU GÓRNEGO ŚLĄSKA w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu zadań związanych z promocją kultury, sztuki i tradycji regionalnych współfinansowane jest przez Gminę Lyski.