Potrawy lokalne przygotowuje z “Suminą” KGW Dzimierz

17 listopada dzimierskie Koło Gospodyń Wiejskich na czele z przewodniczącą Panią Łucją Skorupka spotkało się w miejscowej remizie strażackiej, aby wspólnie z dziećmi przystąpić do realizacji projektu kulinarnego Stowarzyszenia SUMINA.

Pieczołowicie i ze starannością dozowane składniki do garnka w niedługim czasie dały rezultat w postaci białego żuru z jajkiem i kiełbasą.
Rozbijanie mięsa zapowiadało rychłe przygotowanie kotletów schabowych, zaś zapach gotowanych warzyw zwiastował przygotowanie sałatki ziemniaczanej.
Dzieci z zainteresowaniem oraz dużym zaangażowaniem kształty się po kuchni bacznie przyglądając się swoim mamom, babciom oraz sąsiadkom, naśladując je bardzo sprawnie.
Dużym wzięciem wśród najmłodszych gospodyń cieszyło się robienie „oponek” z serowo-drożdżowego ciasta, które smażone na głębokim tłuszczu były doskonałą propozycją deseru.

Kiedy w piecu ogień nieco zelżał, a panie przyodziane w piękne stroje ludowe nakrywały do stołu od razu zrobiło się przy nim tłoczno od smakoszy i łasuchów. Każdy duży i mały był ciekaw jak smakują potrawy regionalne przygotowane w lokalnym wykonaniu.
Wszystko smakowało wybornie!
W Dzimierzu nie ma obaw o zachowanie tradycji kulinarnych zarówno wśród starszego jak i młodszego pokolenia.

Adam Wawoczny

Zadanie prowadzone przez  STOWARZYSZENIE SUMINA  NA  RZECZ  ODNOWY  I  ROZWOJU  GÓRNEGO  ŚLĄSKA w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu zadań związanych z promocją kultury, sztuki i tradycji regionalnych współfinansowane jest przez Gminę Lyski.

Opublikuj Post w social media:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Zobacz najnowsze aktualności

Partnerzy

Scroll Up
Zmień wielkość
Wysoki kontrast