Bogunickie Koło Gospodyń Wiejskich jako pierwsze przystąpiło do realizacji projektu Stowarzyszenia SUMINA na rzecz Odnowy i Rozwoju Górnego Śląska pod nazwą „Śląskie warsztaty kulinarne”.
27 października w budynku LKS Bogunice, a Panie pod kierownictwem Pani Ireny Węglorz – przewodniczącej koła wspólnie z licznie zgromadzonymi dziećmi i młodzieżą dały popis swym kulinarnym fantazjom i umiejętnościom. Na ten wieczór panie zaplanowały przygotowanie dań o nazwach: żurek śląski, moczka oraz racuchy. Przygotowanie każdej z okraszone było przypominaniem młodym ludziom regionalnego nazewnictwa poszczególnych produktów żywnościowych oraz samych czynności przy kuchni.
Panie z KGW Bogunice w bardzo szybko zaangażowały dzieci i młodzież w przygotowanie potraw, by po niespełna dwu godzinach wspólnie zasiąść za stołem.
Rzeczywiście każda z przyrządzonych potraw nie tylko wyglądała smakowicie, ale i przewybornie smakowała
Przepisy na te i inne potrawy śląskie znajdziecie Państwo niebawem w specjalnie przygotowywanym poradniku kulinarnym gospodyń gminy Lyski
Przed nami kolejne podróże kulinarne. Tym razem już 3 listopada do Suminy, potem do Dzimierza oraz Adamowic.
Serdecznie zapraszam,
Adam Wawoczny
Zadanie prowadzone przez STOWARZYSZENIE SUMINA NA RZECZ ODNOWY I ROZWOJU GÓRNEGO ŚLĄSKA w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu zadań związanych z promocją kultury, sztuki i tradycji regionalnych współfinansowane jest przez Gminę Lyski.